5 Temmuz 2013 Cuma

Kreş seçimi

Çocuğunuz için en iyi, uygun kreş hangisidir?

Kreş yaşı için uzmanlar 4 yaş diyorlar. Bağışıklık sistemi bu yaşta otururmuş. Bu söylemin, zamane çocukları için geçerliliği var mıdır bilmiyorum çünkü bu çocuklar çok farklı çocuklar. Evde oyalayabilmek zor. Bakıcılığı televizyona, bilgisayara yaptırmayın diyorlar ama yaptırmıyor muyuz?

Aslında en iyi kreş eve ya da anne-babanın işine en yakın kreştir :) Tabii ki servisle de gidilebilen kreşler de olabilir ama küçük bir çocuğu erkenden uyandırmak, hazırlamak ve kreşe götürmek hiç kolay değildir.

Çok farklı eğitim veren kreşler var. Benim oğlum 15 ay civarında başladı kreşe gitmeye. Kötü bir bakıcı deneyiminin ardından çevremdeki herkes bana karşı çıkarken "çocuğumu tanımadığım bir kadın ile evde bırakacağıma, hiç tanımadığım kadınlarla-çocuklarla kreşte bırakırım" diyerek mahalle arasında bir kreşe yazdırdım. O yaş grubunda başka çocuk olmadığı için sevgi dolu öğretmeniyle bir süre o kreşe gitti. Yıllar sonra öğrendiklerim içimi sızlattı ama en azından o zamanlar bunları bilmiyordum :(

Küçük yaştaki çocukların ihtiyacı bence öncelikli olarak yabancı dil, falanca eğitimden ziyade sevgi. Kışın üşümeyeceği, doğru düzgün yemeklerin önüne koyulduğu, öğretmeni tarafından sevgi verilen bir kreş. Hepsi bu aslında. Yaşı ilerledikçe beklentiler, eklentiler gerekiyor elbette ama çok küçükken belki de kreşe gitmeme inadı bu yüzden oluyor.
Neden biz de hep annemizin dizinin dibi deriz. Çünkü kendi evimizde kralız, kraliçeyiz. Kreşe başladığımız ilk günlerde de belki özeliz, öyle hissettiriliyoruz ama zamanla oradaki sıdana çocuklardan biri oluyoruz... Ben bu yaşımda böyle bir durumda inat ederdim evde kalacağım diye.

Biz mahalle arası kreşten sonra biraz daha bilinir bir kreşe geçiş yaptık. Benim oğlum evde kahvaltı yapmıyordu, bu kreşte de kahvaltı yoktu ve de pek önemsenmiyordu. Birgün bunu dile getirdim, kreş sahibi: Bizdeki yabancı çocukların hepsi kahvaltılarını yapmış olarak geliyorlar ama nedense Türk aileleri illa ki kahvaltıyı burada istiyor. Bunu yazmaktaki amacım sizin ve çocuğunuzun önceliklerini iyi belirlemeniz içindir. Çocuğunuz evde kahvaltı yapmıyorsa, gittiği kreşte kahvaltı olmalı gibilerinden...

Bir arkadaşım Brüksel'deki kreşlerini anlatmıştı. Çocuklar yazın bahçede gönüllerince oynuyormuş. Uyku saatini de bahçede, cibinliklerin altında yapıyorlarmış. Akşam aileler çocuklarını almaya geldiklerinde çocukları hortumla yıkayıp ailelerine teslim ediyorlarmış.. 

Bir örnek daha ama sizi düşünmeye sevk etmek için yazıyorum. Bir arkadaşım kiracısı olduğu bir bayana kirayı ödemeye gidiyor. Ev sahibinin bir kreşi var. Camlarla kaplı, dışarıdan içerisi görünüyor. İçeri girdiğimde bayağı üşüdüm ama baktım tüm çalışanlar kısa kollu giyinmişlerdi diyor.
Kreş sahibine sormuş bu durumu; aldığı cevap: Dışardan bakılınca içerisi sıcak diye düşünsün millet :)

Çocuğunuzu verdiğiniz kreşi değişik saatlerde ziyaret etmeyi unutmayın yani bazen de yemek saatlerinde :)


2 yorum:

  1. ..BUgünlerde kreş deneyimi yaşıyoruz... duygularım karmaşık...
    bu sabah da kahvaltı etmemiş kreşte.. eşime alırken öğretmeni isterseniz sevdiği şeyleri gönderin onları deneyelim yedirmeyi dmeişler..akşam bakıcam iletişim defterine bişi yazmışlar mı yada yarın konuşurum belki..
    uyuz anne olmak istemiyorum ama bir yandan da oğlumun herşeyini düşünüyorum...zor bi ikilem..
    bugün 3. günümüz... yarım gün...geçen haftada hep 2 şer saat gitti... şükür ağlama falan yok...
    neyse,,,zor şey..
    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  2. Bir annenin çocuğunu kendisinden başkasına emanet etmesi gerçekten de çok zor bir durum. Çocuklar da bir şekilde bu durumu başta elbette yadırgıyorlar. Empati yaparsak belki aynı şeyleri biz de büyükler olarak yaptık, yapıyoruz.. Hiç tanımadığımız bir ortama ilk girdiğimizde hepimiz başta bir tuhaf olmuyor muyuz? Sizin kreşteki eğitimcilerle, çalışanlarla samimi görüşmeleriniz, evdeki olumlu konuşmalarınızın uyum sürecinde olumlu etkisi olacağına inanıyorum. Çocuklar bizden daha çabuk alışıyorlar :) Zamanla her şey yoluna girecektir (kreşte absürt bir durum yoksa tabii ki). Bu yollardan iki kere geçmiş biri olarak sizi iyi anladığımı belirtmek için ben de bir iki satır yazmak istedim. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil